Как да изберем цвета на интериорни врати, поддържайки перфектна комбинация с подове, мебели и като цяло с избора на стил на обзавеждането?

Интериорните врати са основен елемент на всеки дом. Те са неразделна част не само от стаите, но и от обзавеждането: интериорните врати определят най-добре индивидуалността на къщата и нейните обитатели и поради тази причина е от съществено значение изборът на техния цвят да е резултат от внимателен избор.

Следователно, за да изберете цвета на интериорните врати, първо се съсредоточете върху внимателно наблюдение на къщата, както в стилистичен, така и в пространствен план: колко пространство имате? Колко интериорни врати искате да монтирате? Какъв е преобладаващият цвят на стените, подовете, мебелите?

Когато говорим за комбинация на вратите с пода и стените, нямаме предвид, разбира се, че всичко  трябва да бъде от един и същи цвят, но се стремим изберем хармонична цветова палитра, където различните нюанси могат да се съчетават.

Във всеки случай бихме искали да ви предложим някои общи съвети за най-добрия избор на цвят за вашите интериорни врати. Целта е винаги да се даде живот на хомогенни и хармонични среди, без да се създават досадни сблъсъци: можете да го постигнете, като изберете точен стил, както и цветови нюанси, които могат да бъдат свързани помежду си с максимална естественост.

По принцип белите лакирани врати се вписват добре с тъмни тонове, създавайки контрасти на модерен стил и предложения, които с качествените продукти могат да създадат истински дизайн. Интериорните врати в топли цветове и като цяло в естествени цветове като дърво са по-подходящи за персонализиране на средата с по-класически подови настилки, бежови или пясъчни тонове, както и паркет.

Ако вашите подове са тъмни, можете да създадете отличен контраст с лъскави или лакирани бели врати, по възможност с изчистени линии. Затова изберете интериорни врати без ръбове и облицовки и ще имате перфектна приемственост на средата.

Обратно, трябва да избягвате използването на тъмни врати с тъмни подове, за да избегнете мрачна и тясна атмосфера.

Що се отнася до стъклените врати, те могат да бъдат идеалният избор за подчертаване на тъмни, лъскави или непрозрачни подове, както и големи стени.

И накрая, бъдете внимателни с избора на цветни интериорни врати: те са изключително деликатни и ако не съвпадат, няма да постигнете красив интериор: в стаята ще забелязвате само вратата, като елемент, който не пасва. Трябва да се помни обаче, че най-успешният интериорен дизайн е в хармонията, очарова, без да бъде прекомерен. Добър избор!