Каква трябва да е нашата врата за спалнята

Спалнята – това е мястото, където вечер се уединяваме и се отдаваме на релакс и спокойствие след тежкия работен ден, грижите по децата и домашните задължения. Това е неприкосновеното място на всеки от нас и там трябва да е тихо, спокойно и уютно. За тази цел освен подходящия интериор, успокояващи цветове и правилно подбрани мебели, на нас ни е нужна и правилната интериорна врата, която да подсигурява необходимата шумоизолация от заобикалящите ни дейности в останалата част от дома.

Вратата на тази стая трябва да е избрана в подходящия цвят съчетан с другите врати и с интериора като цяло. Нужно е да са взети точните мерки, за да бъде монтирана прецизно в следствие, на което да изпълнява правилно функциите си. Препоръчваме да е плътен модел изчистен или с фрезовка, за да се осигури възможно най-добра уединеност. Но ако все пак сте любители на моделите със стъкло е добре да се спрете на матирано такова. Защо е за предпочитане плътния модел, защото по този начин няма да влиза излишна светлина от коридора или съседната стая и ще може в полусветлата стая да се отдадете на ползотворна почивка и здрав сън. Друго предимство е, че плътната врата в повечето случаи е с някакъв пълнеж – тип „пчелна пита”, перфорирано ПДЧ или оребрение и рамка от дървения материал, от който е изработена вратата. Какъвто и да е пълнежът на вратата той ще допринесе до голяма степен за топло и шумоизолацията в спалнята.

Друго на пръв поглед дребно, но важно нещо е езикът на вратата. Моделите с PVC език са по-безшумни при затваряне на вратата от моделите с метален език, което допълнително допринася от своя страна за спокойствието ви в спалнята. Пантите и дръжките може да изберете по ваш вкус и подходящо съчетани с цялостната визия на вратата. Хубаво е формата на дръжките да приляга добре на ръката ви, за да може с минимум усилия да се отвори вратата и да няма ненужни ръбове, за да е лесна за почистване. Дизайнът й може да предаде един завършен облик на цялата врата с формата си или покритието й. Отделно те могат да са „цял шилд“ –това е дръжка с една цяла форма, на която са разположени ръкохватките и патронът или „розетка”- две отделни части, често в кръгла форма като горната е с ръкохватките, а долната част е с патрона. Голям избор има в зависимост от материала, от който са направени (инокс, пластмаса, цам, ковано желязо и др), като при интериорните врати дори се наблюдават модели облечени с покритието и цвета на вратата (ламинатно, PVC фолио, фурнир и др). Да не забравяме, че е важно и покритието. Хубаво е да се спрете на лесно почистващо се, което да задържа по-малко мръсотия и отпечатъци от вашите ръце.

При правилно избран модел и съчетани компоненти вие ще се сдобиете с перфектния кът за отдих и спокоен сън!